Hoe kies je een kinderbijbel?

 

Wil je als ouder de Christelijke normen en waarden van de Bijbel op een leuke manier overbrengen naar jouw kinderen? Dan is de aanschaf van een kinderbijbel een van de beste investeringen die je kunt doen. Een kinderbijbel maakt het bijzonder eenvoudig om de verhalen van de Bijbel op een betere manier over te brengen naar jouw kinderen, doordat er gebruik wordt gemaakt van leuke illustraties, de verhalen op een makkelijke manier worden beschreven en er ook specifiek verhalen worden gekozen die goed aansluiten bij de normen en waarden die kinderen al op jonge leeftijd moeten leren.

Het kiezen van de juiste kinderbijbel is niet altijd even eenvoudig. Vanuit jouw eigen Christelijke achtergrond en verleden heb je al bepaalde normen en waarden meegekregen die je ook graag aan jouw kind wilt overbrengen. Het is hierom goed om te kijken welke kinderbijbel hier het beste bij aansluit. Vandaag de dag zijn er tientallen verschillende versies van de kinderbijbel verkrijgbaar, verschillend van kinderbijbels speciaal voor jongens en meisjes en zelfs peuterbijbels.

Met een groot aanbod aan verschillende kinderbijbels wordt het kiezen voor de juiste kinderbijbel wel gemakkelijker, maar moet je wel een aantal versies doorbladeren voordat je weet welke nu echt bij jouw kind aansluit. Je wilt tenslotte niet dat jouw kind in aanraking komt met verhalen waar jij het zelf niet mee eens bent, al is het maar omdat de normen en waarden niet goed aansluiten bij de normen en waarden die jij zelf hebt. Natuurlijk wil je jouw kind wel een bepaalde mate van vrijheid bieden, maar dit betekent niet direct dat iedere kinderbijbel ook echt geschikt is om gelezen te worden door jouw eigen kind.

De juiste kinderbijbel kiezen

Het kiezen van de juiste kinderbijbel begint dan ook bij het begrijpen van de verhalen die in het boek beschreven staan. Sommige kinderbijbels richten zich wat meer op de oudere kinderen, waardoor hier ook moeilijkere woorden in worden gebruikt dan in kinderbijbels die bijvoorbeeld voor peuters worden geschreven. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind kun je dan ook verschillende kanten op, waarbij je voor kinderen die ouder dan 10 jaar zijn al snel voor een kinderbijbel zult kiezen waar zij ook wat betreft woordkeuze een stap verder zijn gegaan.

Ieder verhaal in ieder boek wordt weer anders beschreven. Bij de ene kinderbijbel wordt het verhaal van Mozes en de Rode Zee bijvoorbeeld op één pagina beschreven, terwijl je dit verhaal bij een andere kinderbijbel juist weer op verschillende pagina’s kunt teruglezen. Het is dan ook volledig afhankelijk van de kinderbijbel die je koopt hoe ver de schrijver uiteindelijk ingaat op het verhaal in haar geheel.

Let daarom goed op de inhoud van de kinderbijbel. Ben je het zelf eens met de manier waarop de schepping van de wereld door God wordt beschreven, vind je het fijn dat de kruisiging van Jezus bepaalde details beschrijft waar je content mee bent als jouw kinderen dit ook weten? Het overbrengen van het Christelijke geloof moet goed bij jouw eigen mening passen, dus je wilt altijd zeker zijn dat de kinderbijbel die je koopt dit ook echt goed beschrijft.

Er zijn bijvoorbeeld kinderbijbels waarin helemaal geen illustraties van Jezus staan. De schrijver heeft er hierbij specifiek voor gekozen om Jezus niet te laten afbeelding. Niet iedere ouder is het hier mee eens, en dat is ook niet vreemd. Je wilt jouw kind tenslotte een bepaalde diepgang mee geven als het aankomt op de Bijbelse verhalen, en vaak horen de juiste illustraties daar ook bij. Illustraties helpen daarbij om het verhaal veel duidelijker naar kinderen over te brengen, dus het is in dat geval beter om gewoon lekker een kinderbijbel te kopen waarin Jezus op de juiste manier wordt afgebeeld.

Je wilt daarbij natuurlijk ook dat jouw kind plezier heeft in het lezen van de kinderbijbel, en het liefst dat hij of zij deze gewoon lekker uit de eigen kast kan pakken. Het is dan ook slim om jouw kind een eigen kinderbijbel te geven waarin zij op ieder moment gewoon lekker kunnen bladeren. Of ze nu vroeg wakker zijn in de ochtend of nog even een leuk verhaal willen lezen voordat zij gaan slapen, door de kinderbijbel toegankelijk te maken voor jouw kind wordt het voor hen een stuk gemakkelijker om meer te leren over de normen en waarden die het Christelijke geloof te bieden heeft.

De kinderbijbel maakt de ideale combinatie

Vanuit de Bijbel worden een hoop mooie verhalen omgezet naar levenslessen. De Bijbel is dan ook een handleiding van hoe God graag heeft hoe wij ons leven leiden. En dit betekent dat we onze kinderen deze levenslessen op de juiste manier moeten laten leren. Een kinderbijbel die volstaat met illustraties helpt kinderen beter te begrijpen waar verhalen over gaan, zodat zij uiteindelijk belangrijke levenslessen uit de Bijbel kunnen leren interpreteren en deze kunnen toepassen in hun eigen leven. Zo krijgt het leven van jouw kinderen steeds meer vorm en weet je steeds beter wat jouw kinderen over het leven hebben geleerd.

De Bijbel is een belangrijke link tussen het Christelijke geloof en het leven. En daar moet een kind op de beste manier van kunnen leren. Kinderen vertonen vaak kopieergedrag: wat zij van anderen hebben geleerd zullen zij zelf ook toepassen. Dit betekent dat de verhalen uit de Bijbel, en de normen en waarden die hieraan verbonden zijn, op de beste manier geprojecteerd moeten worden richting jouw kinderen. De combinatie van makkelijk te begrijpen verhalen en illustraties die hier op de beste manier bij passen zullen dan ook zorgen voor een ideale leeservaring wanneer jouw kinderen meer over de Bijbel leren.

Je kunt bij boekenwinkels en op het internet steeds meer verschillende versies van de kinderbijbel vinden. Dit maakt het dan ook bijzonder eenvoudig om een versie te vinden die goed aansluit bij de normen en waarden die jij ook op hen wilt projecteren. Zorg daarom dat je een kinderbijbel koopt die goed past bij de leeftijd van jouw kind, die bijdraagt aan de normen en waarden die jij ook wilt uitstralen en dat alles binnen de kinderbijbel op eenvoudige wijze begrepen kan worden.